Angela Baracskay

Bemutatkozás

Baracskay Angéla vagyok, éttermi cukrász. Sablonos lehet így kezdeni egy bemutatkozást, de, ez az igazság: a konyha életem egyik legfontosabb helyszíne, a munkám pedig valóban a szenvedélyem.

De kezdjük az elejéről. Hogyan is lett a konyha életem egyik legfontosabb helyszíne? És miképp lettem végül a cukrászat szerelmese?

Minden gyerekkoromban kezdődött. A szüleim vidéki származásúak, így a közös étkezések és a zöldségek, gyümölcsök termesztése, befőzése már gyerekkoromban is óriási szerepet játszott az életemben. A konyha és a sütés-főzés szeretete így egyfajta családi örökség nálam.

A főzés viszont sokáig csak hobbi volt. Persze azért több, mint hobbi. Hamar belekerültem az otthoni konyha körforgásába és sokszor főztem barátaimnak, remélhetőleg valóban az ő legnagyobb örömükre.

Ezek alapján azt gondolhatja az ember, hogy gimnázium után rögtön szakács vagy cukrász akartam lenni. Ám miután másik nagy szerelmem a rajzolás volt, formatervezőnek készültem (közben megfordultam két főiskolán - biztos, ami biztos alapon) ,ám nem vettek fel így a közgadaságtan felé vettem az irányt. Az egyetemen hihetetlenül hiányzott a kreatív input. Aztán jött a nagy fordulat: a Master Chef című műsor, amire a barátaim vettek rá. Ezek szerint valóban őszinte volt az örömük, mikor annyit főztem rájuk.

A műsor fontos mérföldkő lett az életemben, egy olyan mérföldkő, ami után már nem is mentem más irányba. Csak a konyha érdekelt. Segal Viktor tanulója lettem, és hazaköltöztem, hogy minden időmet a tanulásnak szenteljem. Közben pedig Harmath Csaba irányítása mellett nagy létszámú rendezvényeken tehettem szert egész életre szóló tudásra.

Majd jött az újabb nagy fordulat. A Kistücsök étterem és tulajdonosa, Csapody Balázs. Ez volt az első munkahelyem, ahol bár szakácsként szerettem volna dolgozni, végül a desszert pályán kötöttem ki. És beleszerettem. Nagyon gyorsan, nagyon mélyen. És megváltozott az életem. Csapody Balázs nemcsak rengeteg tudást adott át nekem, hanem esélyt is, hogy kipróbáljam a saját desszert ötleteimet. Folyamatosan kísérleteztem és képeztem magam újabb és újabb könyvek segítségével. Mondhatni 24 órából állandóan 48 óra lett. Aztán elkezdtem cukrász vonalon dolgozni. És innentől kezdve nem volt megállás.

A Pataki Cukrászdában már saját francia desszert kollekcióm volt és nívós eseményeken is kidolgozhattam desszerteket. Hamarosan Budapestre költöztem és a saját nevem alatt készíthettem desszerteket. közben pedig a Tv Paprika csatornáján saját műrost kaptam Kovács Lázár mellett Deszert Angélával címen. Aztán az élet Tel-Avivba sodort, ott is a város harmadik legjobb éttermébe, ahol már, mint cukrászvezető dolgozhattam, egy olyan séf mellett, akinek talán máig a legtöbbet köszönhetem. Tel-Avivnak volt egy plusz varázsa is: újra a természetességre helyeződött a hangsúly, mint gyerekkoromban. Emellett pedig felrúghattam minden szabályt, amit addig tudtam a cukrászatról.

És ugyanitt  a cukrász diplomámat végül a Bishulim-israeli Institute of Culinary Arts keretein belül szereztem meg.

2015-ben ismét Magyarországon találtam magam : a Michelin-csillagos Tantiban voltam cukrászvezető. Itt nyertem el az év tányérdesszertje címet a magyar Gault Millau-ban. Aztán újra külföld, megannyi élménnyel, de előtte még a Baraka vezető cukrásza voltam. Koppenhágában a Kokkeriet  étteremben alkothattam,  Ausztriában James Baron mellett stazsoltam, aki 2016-ban az év osztrák séfje volt, majd Londonba vettem az irányt, ahol a Bibendumban, a Kitchentable-ben és Pidginben bizonyíthattam szintén cukrász vezetői titulusban.

És újra hazaérkeztem. Az angol Bake off magyar Mary Berryje lettem. Egy teljesen más világba csöppentem a forgatások által. Számomra nagyon fontos, hogy a versenyzők erőt és tudást meríthessenek egy-egy tanácsból, hiszen a szenvedély mindenkinél adott csak egy kis löket kell. 

Közben 2018-ban igent mondtam a Mák Bistro felkérésének és vezető cukrászaként kiteljesítettem azt, ami az elmúlt 10 évből rám ragadt. 

Az élet pedig nagy rendező, ahogy szokták mondani. Megérkezett életem legtökéletesebb tányérdesszertje 2019 tavaszával. Az éttermi cukrászséfből anyává is váltam.

Jelenleg ez a főállás, de jut idő arra is, hogy szakmailag is segítséget nyújthassak éttermeknek és más szakembereknek, akár közös ötletelés, akár szakmai tanácsadás, akár közös kooperáció formájában. Hiszen alkotni jó. Közösen alkotni pedig még jobb. És persze még hasznosabb.